Το εγκεφαλονωτιαίο νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την εννεύρωση:
του δέρματος και του μυοσκελετικού συστήματος
των αδένων και των λείων μυϊκών ινών των σπλάχνων και αιμοφόρων αγγείων.
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την εννεύρωση:
του δέρματος και του μυοσκελετικού συστήματος.
των αδένων και των λείων μυϊκών ινών των σπλάχνων και αιμοφόρων αγγείων.
Ο τελικός εγκέφαλος αποτελείται από:
τα εγκεφαλικά ημισφαίρια
τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, τον θάλαμο και τη γέφυρα
τον θάλαμο, τον υποθάλαμο, την υποθαλάμια χώρα
τον προμήκη μυελό, τη γέφυρα και την παρεγκεφαλίδα
Ο διάμεσος εγκέφαλος αποτελείται από:
τον θάλαμο, τον επιθάλαμο, την υποθαλάμια χώρα και τον υποθάλαμο
τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, τον θάλαμο, τον υποθάλαμο και την γέφυρα
τον προμήκη μυελό, την παρεγκεφαλίδα και τα εγκεφαλικά ημισφαίρια
τον θάλαμο, τον επιθάλαμο, την υποθαλάμια χώρα και την γέφυρα
Ο μέσος εγκέφαλος αποτελείται από:
το τετράδυμο πέταλο και τα εγκεφαλικά σκέλη
το τετράδυμο πέταλο και τα εγκεφαλικά ημισφαίρια
την παρεγκεφαλίδα και τα εγκεφαλικά σκέλη
τον θάλαμο και το τετράδυμο πέταλο
Ο οπίσθιος εγκέφαλος αποτελείται από:
τη γέφυρα και την παρεγκεφαλίδα
τη γέφυρα και τον προμήκη μυελό
τον προμήκη μυελό και τα εγκεφαλικά σκέλη
την παρεγκεφαλίδα και τα εγκεφαλικά σκέλη
Ο έσχατος εγκέφαλος αποτελείται από:
τον προμήκη μυελό
την παρεγκεφαλίδα και την γέφυρα
το τετράδυμο πέταλο και τον προμήκη μυελό
την παρεγκεφαλίδα
Ο ρομβοειδής εγκέφαλος αποτελείται από:
τον οπίσθιο και τον έσχατο εγκέφαλο
τον προμήκη μυελό και την γέφυρα
τον μέσο εγκέφαλο, την γέφυρα και τον προμήκη μυελό
Το εγκεφαλικό στέλεχος αποτελείται από:
τον προμήκη μυελό, την γέφυρα και τον μέσο εγκέφαλο
τον οπίσθιο και τον έσχατο εγκέφαλο
τον έσχατο εγκέφαλο και τον προμήκη μυελό
τον προμήκη μυελό και την γέφυρα
Το κοιλιακό σύστημα του ΚΝΣ:
αποτελείται από τέσσερεις κοιλίες και τον κεντρικό σωλήνα. Οι κοιλίες του εγκεφάλου (από πίσω προς τα εμπρός) είναι η 4η κοιλία, ο υδραγωγός του εγκεφάλου, η τρίτη κοιλία και οι 2 πλάγιες που αντιστοιχούν στις κοιλότητες του τελικού εγκεφάλου.
αποτελείται από πέντε κοιλίες. Οι κοιλίες του εγκεφάλου (από πίσω προς τα εμπρός) είναι η 4η κοιλία, ο υδραγωγός του εγκεφάλου, η τρίτη κοιλία και οι 2 πλάγιες που αντιστοιχούν στις κοιλότητες του τελικού εγκεφάλου.
αποτελείται από τρείς κοιλίες και τον κεντρικό σωλήνα. Οι κοιλίες του εγκεφάλου (από πίσω προς τα εμπρός) είναι η 4η κοιλία, ο υδραγωγός του εγκεφάλου, η τρίτη κοιλία.
αποτελείται από πέντε κοιλίες και τον κεντρικό σωλήνα. Οι κοιλίες του εγκεφάλου (από πίσω προς τα εμπρός) είναι η τρίτη κοιλία, ο υδραγωγός του εγκεφάλου, η 4η κοιλία και οι 2 πλάγιες που αντιστοιχούν στις κοιλότητες του τελικού εγκεφάλου.
Στο κοιλιακό σύστημα κυκλοφορεί ....., το οποίο παράγεται από ..... και το οποίο διαμέσου του ..... χώρου στον οποίο επίσης κυκλοφορεί αποχετεύεται στο ...... .
στο κοιλιακό σύστημα κυκλοφορεί ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ ΥΓΡΟ, το οποίο παράγεται από ΤΑ ΧΟΡΙΟΕΙΔΗ ΠΛΕΓΜΑΤΑ και το οποίο διαμέσου του ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΟΥΣ χώρου στον οποίο επίσης κυκλοφορεί αποχετεύεται στο ΦΛΕΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .
στο κοιλιακό σύστημα κυκλοφορεί ΕΚΓΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ ΥΓΡΟ, το οποίο παράγεται από ΤΟ ΕΝΔΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΩΤΟ και το οποίο διαμέσου του ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΟΥΣ χώρου στον οποίο επίσης κυκλοφορεί αποχετεύεται στο ΦΛΕΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .
στο κοιλιακό σύστημα κυκλοφορεί ΑΙΜΑ, το οποίο παράγεται από ΤΑ ΧΟΡΙΟΕΙΔΗ ΠΛΕΓΜΑΤΑ και το οποίο διαμέσου του ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΟΥΣ ΧΩΡΟΥ χώρου στον οποίο επίσης κυκλοφορεί αποχετεύεται στο ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .
στο κοιλιακό σύστημα κυκλοφορεί ΑΙΜΑ, το οποίο παράγεται από ΜΥΕΛΟ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ και το οποίο διαμέσου του ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΟΥΣ ΧΩΡΟΥ χώρου στον οποίο επίσης κυκλοφορεί αποχετεύεται στο ΦΛΕΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .
Με βάση τα τρία κύρια επίπεδα αναφοράς και τον διαμήκη άξονα του εγκεφάλου, ορίστε μια εγκάρσια και μια οβελιαία τομή του εγκεφάλου:
- ΕΓΚΑΡΣΙΑ: φέρεται κάθετα προς τον διαμήκη άξονα και το οριζόντιο επίπεδο. - ΟΒΕΛΙΑΙΑ: φέρεται παράλληλα προς τον διαμήκη άξονα και το μέσο επίπεδο και κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο.
- ΕΓΚΑΡΣΙΑ: φέρεται παράλληλα προς τον διαμήκη άξονα και το οριζόντιο επίπεδο. - ΟΒΕΛΙΑΙΑ: φέρεται οριζόντια προς τον διαμήκη άξονα και το μέσο επίπεδο και κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο.
- ΕΓΚΑΡΣΙΑ: φέρεται οριζόντια προς τον διαμήκη άξονα και το οριζόντιο επίπεδο. - ΟΒΕΛΙΑΙΑ: φέρεται κάθετα προς τον διαμήκη άξονα και το μέσο επίπεδο και κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο.
Δύο σύγχρονες μη επεμβατικές απεικονιστικές μέθοδοι που επιτρέπουν τη μελέτη του ζωντανού-λειτουργούντος εγκεφάλου είναι:
Ο νωτιαίος μυελός των ενήλικων κατοικίδιων θηλαστικών εκτείνεται από το ύψος του ινιακού τρήματος μέχρι
τους τελευταίους οσφυϊκούς ή πρώτους ιερούς σπονδύλους.
τους πρώτους οσφυϊκούς σπονδύλους.
τους τελευταίους ιερούς σπονδύλους.
Η ίππουρη σχηματίζεται από:
ρίζες των οσφυϊκών, των ιερών και των κοκκυγικών νεύρων, οι οποίες πορεύονται ουραία για να εξέλθουν από τα αντίστοιχα μεσοσπονδύλια τρήματα.
ρίζες των νεύρων που σχηματίζουν το βραχιόνιο πλέγμα
ρίζες των κοκκυγικών νεύρων, οι οποίες πορεύονται ουραία για να εξέλθουν από τα αντίστοιχα μεσοσπονδύλια τρήματα.
Η πρόσθια (κοιλιακή) ρίζα κάθε νωτιαίου νεύρου σχηματίζεται από:
απαγωγούς σωματοκινητικές και σπλαχνοκινητικές ίνες, οι οποίες αποτελούν τους νευράξονες νευρώνων που εντοπίζονται στο κοιλιακό κέρας και στη μεσοκεράτια ουσία του νωτιαίου μυελού.
προσαγωγούς σωματοαισθητικές και σπλαχνοαισθητικές ίνες, οι οποίες αποτελούν τους κεντρικούς κλάδους των νευραξόνων των ψευδομονόπολων νευρώνων του αντίστοιχου γαγγλίου.
Η οπίσθια (ραχιαία) ρίζα κάθε νωτιαίου νεύρου σχηματίζεται από:
απαγωγούς σωματοκινητικές και σπλαχνοκινητικές ίνες, οι οποίες αποτελούν τους νευράξονες νευρώνων που εντοπίζονται στο κοιλιακό κέρας και στη μεσοκεράτια ουσία του νωτιαίου μυελού.
προσαγωγούς σωματοαισθητικές και σπλαχνοαισθητικές ίνες, οι οποίες αποτελούν τους κεντρικούς κλάδους των νευραξόνων των ψευδομονόπολων νευρώνων του αντίστοιχου γαγγλίου.
Στον νωτιαίο μυελό, τα δεσμικά κύτταρα βρίσκονται:
στο ραχιαίο κέρας (σωματοαισθητικά) και στην μεσοκεράτια ουσία (σπλαχνοαισθητικά).
στο κοιλιακό κέρας (σωματοκινητικά) και στη μεσοκεράτια ουσία (σπλαχνοκινητικά)
Στο νωτιαίο μυελό, τα ριζικά κύτταρα βρίσκονται:
στο ραχιαίο κέρας (σωματοαισθητικά) και στην μεσοκεράτια ουσία (σπλαχνοαισθητικά).
στο κοιλιακό κέρας (σωματοκινητικά) και στη μεσοκεράτια ουσία (σπλαχνοκινητικά)
Στον νωτιαίο μυελό, τα δεσμικά κυτταρα στέλνουν τον νευράξονά τους .... ενώ τα ριζικά .....
στον νωτιαίο μυελό, τα δεσμικά κυτταρα στέλνουν τον νευράξονά τους ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΝΣ (ΕΓΚΕΦΑΛΟ) ενώ τα ριζικά ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΝΣ
στον νωτιιαίο μυελό τα δεσμικά κύτταρα στέλνουν τον νευράξονά τους σε ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ, ενώ τα ριζικά σε ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ
στον νωτιιαίο μυελό τα δεσμικά κύτταρα στέλνουν τον νευράξονά τους σε ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΝΣ, ενώ τα ριζικά σε ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΝΣ
Τα σωματοαισθητικά νευρικά κύτταρα του οπίσθιου (ραχιαίου) κέρατος, αλλά και τα σπλαχνοαισθητικά κύτταρα της μεσοκεράτιας ουσίας δέχονται συνάψεις από ..... και στέλνουν τον νευράξονά τους ....
τα σωματοαισθητικά νευρικά κύτταρα του οπίσθιου (ραχιαίου) κέρατος, αλλά και τα σπλαχνοαισθητικά κύτταρα της μεσοκεράτιας ουσίας δέχονται συνάψεις από ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΤΗΣ ΡΑΧΙΑΙΑΣ ΡΙΖΑΣ ΤΩΝ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΝΕΥΡΩΝ και τα περισσότερα στέλνουν τον νευράξονά τους ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.
τα σωματοαισθητικά νευρικά κύτταρα του οπίσθιου (ραχιαίου) κέρατος, αλλά και τα σπλαχνοαισθητικά κύτταρα της μεσοκεράτιας ουσίας δέχονται συνάψεις από ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΩΝ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΝΕΥΡΩΝ και στέλνουν τον νευράξονά τους ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΝΣ.
τα σωματοαισθητικά νευρικά κύτταρα του οπίσθιου (ραχιαίου) κέρατος, αλλά και τα σπλαχνοαισθητικά κύτταρα της μεσοκεράτιας ουσίας δέχονται συνάψεις από ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΤΗΣ ΡΑΧΙΑΙΑΣ ΡΙΖΑΣ ΤΩΝ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΝΕΥΡΩΝ και στέλνουν τον νευράξονά τους σε ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΝΣ.
Τα σωματοκινητικά κύτταρα του πρόσθιου (κοιλιακού) κέρατος και τα σπλαχνοκινητικά κύτταρα της μεσοκεράτιας ουσίας βρίσκονται υπό τη συναπτική επιρροή ... και στέλνουν τον νευράξονά τους ...
τα σωματοκινητικά κύτταρα του πρόσθιου (κοιλιακού) κέρατος και τα σπλαχνοκινητικά κύτταρα της μεσοκεράτιας ουσίας βρίσκονται υπό τη συναπτική επιρροή ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΝΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ και στέλνουν τον νευράξονά τους ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΩΝ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΝΕΥΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΕΥΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥΣ ΜΥΣ ή ΤΟΥΣ ΛΕΙΟΥΣ ΜΥΣ ή ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣ.
τα σωματοκινητικά κύτταρα του πρόσθιου (κοιλιακού) κέρατος και τα σπλαχνοκινητικά κύτταρα της μεσοκεράτιας ουσίας βρίσκονται υπό τη συναπτική επιρροή ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΝΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ και στέλνουν τον νευράξονά τους ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΑ ΓΑΓΓΛΙΑ.
Τι γνωρίζετε για τους α και τους σωματικινητικούς νευρώνες του κοιλιακού κέρατος του νωτιαίου μυελού;
- οι α σωματοκινητικοί νευρώνες μεταφέρουν ώσεις με ταχύτητα 15-120m/sec και νευρώνουν τις γραμμωτές μυϊκές ίνες των σκελετικών μυών. Το σύνολο των μυϊκών ινών που νευρώνονται από τις νευραξονικές απολήξεις ενός α νευρώνα αποτελούν μια ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ.
- οι μικρότεροι γ σωματοκινητικοί νευρώνες μεταφέρουν ώσεις με ταχύτητα 10-45m/sec και νευρώνουν τις ενδοκαψικές μυϊκές ίνες των νευρομυϊκών ατράκτων (ρυθμίζοντας τον μυϊκό τόνο).
- οι μικρότεροι α σωματοκινητικοί νευρώνες μεταφέρουν ώσεις με ταχύτητα 10-45m/sec και νευρώνουν τις ενδοκαψικές μυϊκές ίνες των νευρομυϊκών ατράκτων (ρυθμίζοντας τον μυϊκό τόνο).
- οι γ σωματοκινητικοί νευρώνες μεταφέρουν ώσεις με ταχύτητα 15-120m/sec και νευρώνουν τις γραμμωτές μυϊκές ίνες των σκελετικών μυών. Το σύνολο των μυϊκών ινών που νευρώνονται από τις νευραξονικές απολήξεις ενός α νευρώνα αποτελούν μια ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ.
- οι α σωματοκινητικοί νευρώνες μεταφέρουν ώσεις με ταχύτητα 10-45m/sec και νευρώνουν τις ενδοκαψικές μυϊκές ίνες των νευρομυϊκών ατράκτων (ρυθμίζοντας τον μυϊκό τόνο). Το σύνολο των μυϊκών ινών που νευρώνονται από τις νευραξονικές απολήξεις ενός α νευρώνα αποτελούν μια ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ.
- οι μικρότεροι γ σωματοκινητικοί νευρώνες μεταφέρουν ώσεις με ταχύτητα 15-120m/sec και νευρώνουν τις γραμμωτές μυϊκές ίνες των σκελετικών μυών.
Ως κατώτεροι κινητικοί νευρώνες χαρακτηρίζονται:
οι α κινητικοί νευρώνες του κοιλιακού κέρατος του νωτιαίου μυελού, αλλά και οι νευρώνες των εκφυτικών πυρήνων των κινητικών νευρικών ινών των εγκεφαλικών νεύρων ΙΙΙ-VII, IX-XII που νευρώνουν τους μυς της κεφαλής και του αυχένα.
οι κινητικοί νευρώνες οι οποίοι εντοπίζονται σε διάφορα επίπεδα των κινητικών οδών, πυραμιδικών και εξωπυραμιδικών, και επηρεάζουν τη λειτουργία των κατώτερων κινητικών νεύρων.
Ως ανώτεροι κινητικοί νευρώνες χαρακτηρίζονται:
οι α κινητικοί νευρώνες του κοιλιακού κέρατος του νωτιαίου μυελού, αλλά και οι νευρώνες των εκφυτικών πυρήνων των κινητικών νευρικών ινών των εγκεφαλικών νεύρων ΙΙΙ-VII, IX-XII που νευρώνουν τους μυς της κεφαλής και του αυχένα.
οι κινητικοί νευρώνες οι οπίοι εντοπίζονται σε ανώτερα επίπεδα των κινητικών οδών, πυραμιδικών και εξωπυραμιδικών, και επηρεάζουν τη λειτουργία των κατώτερων κινητικών νευρώνων.
Τι γνωρίζετε για το ισχνό και το σφηνοειδές δεμάτιο;
είναι τα κυριότερα ανιόντα δεμάτια και αποτελούνται από τους κεντρικούς κλάδους των νευραξόνων των ψευδομονόπολων κυττάρων των νωτιαίων γαγγλίων, οι οποίοι απολήγουν γύρω από τα κύτταρα του ισχνού και σφηνοειδούς πυρήνα του προμήκη μυελού. Καταλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν της ραχιαίας δέσμης και εξυπηρετούν την εν τω βάθει (ιδιοδεκτική) συνειδητή αισθητικότητα και την επικριτική αισθητικότητα.
είναι τα κυριότερα κατιόντα δεμάτια και αποτελούνται από τους κεντρικούς κλάδους των νευραξόνων των ψευδομονόπολων κυττάρων των νωτιαίων γαγγλίων, οι οποίοι απολήγουν γύρω από τα κύτταρα του ισχνού και σφηνοειδούς πυρήνα του διάμεσου εγκεφάλου. Καταλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν της κοιλιακής δέσμης και εξυπηρετούν την εν τω βάθει (ιδιοδεκτική) συνειδητή αισθητικότητα και της επικριτική αισθητικότητα.
είναι τα κυριότερα κατιόντα δεμάτια και αποτελούνται από τους περιφερικούς κλάδους των νευραξόνων των πολύπολων κυττάρων των παρασπονδυλικών γαγγλίων, οι οποίοι απολήγουν γύρω από τα κύτταρα του ισχνού και σφηνοειδούς πυρήνα του προμήκη μυελού. Καταλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν της κοιλιακής δέσμης και εξυπηρετούν την εν τω βάθει (ιδιοδεκτική) συνειδητή αισθητικότητα και της επικριτική αισθητικότητα.
Τα νωτιαιοπαρεγκεφαλιδικά δεμάτια εξυπηρετούν κυρίως την
εν τω βάθει (ιδιοδεκτική) μη συνειδητή αισθητικότητα
πρωτοπαθή αισθητικότητα της αφής και της πίεσης (πρόσθιο δεμάτιο) και του πόνου και της θερμοκρασίας (πλάγιο δεμάτιο).
Τα νωτιαιοθαλαμικά δεμάτια εξυπηρετούν την
εν τω βάθει (ιδιοδεκτική) μη συνειδητή αισθητικότητα
πρωτοπαθή αισθητικότητα της αφής και της πίεσης (πρόσθιο δεμάτιο) και του πόνου και της θερμοκρασίας (πλάγιο δεμάτιο).
Τα κυριότερα εξωπυραμιδικά δεμάτια του νωτιαίου μυελού είναι (ονομαστικά) τα εξής:
είναι πολύ πιο αναπτυγμένα στα ζώα από ό,τι είναι στον άνθρωπο. Αποτελούνται από φλοιονωτιαίες ίνες οι οποίες χιάζονται με τις ετεροπλάγιες
είναι πολύ πιο αναπτυγμένα στον άνθρωπο από ό,τι είναι στα ζώα. Αποτελούνται από φλοιονωτιαίες ίνες οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία χιάζονται με τις ετεροπλάγιες
είναι το ίδιο αναπτυγμένα στον άνθρωπο και στα ζώα. Αποτελούνται από φλοιονωτιαίες ίνες οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία χιάζονται με τις ετεροπλάγιες
Τα ίδια ή θεμέλια δεμάτια του νωτιαίου μυελού
βρίσκονται και στις τρεις δέσμες και συγκροτούνται από ανιούσες και κατιούσες νευρικές ίνες που εκφύονται από ομόπλευρους ή ετερόπλευρους διάμεσους νευρώνες του νωτιαίου μυελού.
βρίσκονται στην πλάγια δέσμη και συγκροτούνται από ανιούσες και κατιούσες νευρικές ίνες που εκφύονται από ομόπλευρους διάμεσους νευρώνες του νωτιαίου μυελού.
βρίσκονται και στις τρεις δέσμες και συγκροτούνται από κατιούσες νευρικές ίνες που εκφύονται από ομόπλευρους διάμεσους νευρώνες του νωτιαίου μυελού.
Στα μονοσυναπτικά νωτιαία αντανακλαστικά
υπάρχει μόνο μία σύναψη μεταξύ αισθητικού και κινητικού νευρώνα
παρεμβάλλεται μόνο ένας νευρώνας μεταξύ αισθητικού και κινητικού νευρώνα
δεν παρεμβάλλεται άλλος νευρώνας μεταξύ αισθητικού και κινητικού νευρώνα
Το εγκεφαλικό στέλεχος
αποτελεί την περιοχή ανάδυσης των περισσότερων εγκεφαλικών νεύρων και περιέχει ζωτικούς πυρήνες και σημαντικό τμήμα ανιουσών και κατιουσών νευρικών οδών
αποτελεί την περιοχή ανάδυσης των τεσσάρων τελευταίων εγκεφαλικών νεύρων και περιέχει ζωτικούς πυρήνες και σημαντικό τμήμα ανιουσών και κατιουσών νευρικών οδών
αποτελεί την περιοχή ανάδυσης των εγκεφαλικών νεύρων και περιέχει σημαντικό τμήμα ανιουσών και κατιουσών νευρικών οδών
Η λειτουργική συνέπεια του χιασμού των λημνίσκων είναι να
αντιπροσωπεύεται ο κινητικός χάρτης του ενός ημιμορίου του σώματος στο ετερόπλευρο ημισφαίριο του εγκεφάλου
αντιπροσωπεύεται ο αισθητικός χάρτης του ενός ημιμορίου του σώματος στο ετερόπλευρο ημισφαίριο του εγκεφάλου
αντιπροσωπεύεται ο αισθητικο-κινητικός χάρτης του ενός ημιμορίου του σώματος στο ετερόπλευρο ημισφαίριο του εγκεφάλου
Ο νωτιαίος πυρήνας του τρίδυμου νεύρου
δέχεται αισθητικές πληροφορίες από την περιοχή της κεφαλής και τις προωθεί προς τον θάλαμο
δέχεται αισθητικές πληροφορίες από την περιοχή του προσώπου και τις προωθεί προς τον κινητικό πυρήνα του προσωπικού νεύρου
στέλνει κινητικές εντολές στους μασητήριους μυς
δέχεται ανιούσες αισθητικές πληροφορίες από τον νωτιαίο μυελό και τις προωθεί προς τον θάλαμο
Ο πυρήνας της κάτω ελαίας
δέχεται πληροφορίες από τον νωτιαίο μυελό και τις μεταφέρει στον μέσο εγκέφαλο
δέχεται πληροφορίες από τον νωτιαίο μυελό και τις μεταφέρει στον φλοιό των εγκεφαλικών ημισφαιρίων
δέχεται πληροφορίες από τον πρόσθιο και τον μέσο εγκέφαλο και τις μεταφέρει στην παρεγκεφαλίδα
Οι στιβάδες του φλοιού της παρεγκεφαλίδας είναι από έσω προς τα έξω
η μοριώδης, η κοκκώδης, η γαγγλιακή και η στιβάδα των κυττάρων Purkinje
η κοκκώδης, η γαγγλιακή και η μοριώδης
η μοριώδης, η έσω κοκκώδης, η έσω πυραμιδοειδής, η έξω πυραμιδοειδής και η έξω κοκκώδης
Οι δενδρίτες των κοκκοειδών κυττάρων της παρεγκεφαλίδας
δέχονται διεγερτικές συνάψεις από τις βρυώδεις ίνες, ενώ οι νευράξονές τους εισέρχονται στη μοριώδη στιβάδα, όπου διαιρούμενοι σχηματίζουν τις παράλληλες ίνες
δέχονται ανασταλτικές συνάψεις από τις αναρριχητικές ίνες, ενώ οι νευράξονές τους εισέρχονται στη μοριώδη στιβάδα, όπου διαιρούμενοι σχηματίζουν τις παράλληλες ίνες
δέχονται ανασταλτικές συνάψεις από τις βρυώδεις ίνες, ενώ οι νευράξονές τους σχηματίζουν ανασταλτικές συνάψεις με τα νευρικά κύτταρα των πυρήνων της παρεγκεφαλίδας
Οι προσαγωγοί ίνες της παρεγκεφαλίδας
διακρίνονται σε βρυώδεις, αναρριχητικές και συνδετικές
διακρίνονται σε αναρριχητικές, που προέρχονται από την κάτω ελαία, και σε βρυώδεις, οι οποίες προέρχονται από πολλές περιοχές του ΚΝΣ
διακρίνονται σε βρυώδεις, που προέρχονται από την κάτω ελαία, και σε αναρριχητικές, οι οποίες προέρχονται από πολλές περιοχές του ΚΝΣ
Οι πυρήνες της παρεγκεφαλίδας είναι
ο οροφιαίος, ο οδοντωτός, ο σφαιροειδής, ο εμβολοειδής και ο σφηνοειδής
ο οροφιαίος, ο οδοντωτός και ο σφαιροειδής
ο οροφιαίος, ο οδοντωτός, ο σφαιροειδής και ο εμβολοειδής
Οι πυρήνες της παρεγκεφαλίδας
βρίσκονται υπό συνεχή ανασταλτική-παρεγκεφαλιδική και διεγερτική-εξωπαρεγκεφαλιδική επίδραση
βρίσκονται υπό συνεχή διεγερτική-παρεγκεφαλιδική και ανασταλτική-εξωπαρεγκεφαλιδική επίδραση
επηρεάζουν διαρκώς τη δραστηριότητα των κυττάρων Purkinje
H βάση του εγκεφαλικού σκέλους και η μέλαινα ουσία περιέχουν αντίστοιχα
νωτιαιοθαλαμικές ίνες και μελανινοφόρα κύτταρα
φλοιονωτιαίες/φλοιοπρομηκικές/φλοιογεφυρικές ίνες και δοπαμινεργικά κύτταρα
δοπαμινεργικά κύτταρα και φλοιονωτιαίες/φλοιοπρομηκικές/φλοιογεφυρικές ίνες
Ο έξω λημνίσκος έχει σχέση με
την όραση
την κίνηση
την ακοή
τη γεύση
Οι προτετραδυμικοί πυρήνες έχουν σχέση με
το αντανακλαστικό της κόρης του οφθαλμού
την κίνηση
την όραση
Ο ερυθρός πυρήνας έχει σχέση με
την όραση
την κίνηση
την ισορροπία
τη γεύση
Η υποθαλαμοϋποφυσιαία δεσμίδα
σχηματίζεται από τους νευράξονες των κυττάρων του παρακοιλιακού και του υπεροπτικού πυρήνα του υποθαλάμου και καταλήγει στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης
σχηματίζεται από τους νευράξονες των κυττάρων του περικοιλιακού και του χοανικού πυρήνα του υποθαλάμου και καταλήγει στη μέση προεξοχή
σχηματίζεται από τους νευράξονες των κυττάρων του παρακοιλιακού και του υπεροπτικού πυρήνα του υποθαλάμου και καταλήγει στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης
Οι εκλυτικοί και οι ανασταλτικοί παράγοντες της έκκρισης των ορμονών της υπόφυσης
παράγονται από το μικροκυτταρικό νευροενδοκρινικό σύστημα του υποθαλάμου και απελευθερώνονται στο υποφυσιαίο πυλαίο σύστημα
παράγονται από το μικροκυτταρικό νευροενδοκρινικό σύστημα του υποθαλάμου και απελευθερώνονται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης
παράγονται στη μέση προεξοχή και απελευθερώνονται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης
Η επίφυση
περιέχει νευρικά κύτταρα που παράγουν μελατονίνη
περιέχει επιθηλιακά κύτταρα που αναστέλλουν την έκκριση της μελατονίνης
περιέχει επιθηλιακά κύτταρα που παράγουν μελατονίνη
περιέχει νευρικά και επιθηλιακά κύτταρα που παράγουν μελατονίνη και επιφυσίνη
Η έσω κάψα αποτελείται
από προσαγωγούς και απαγωγούς ίνες του νεοχιτωνίου και του ρινικού εγκεφάλου
από απαγωγούς ίνες του νεοχιτωνίου
από προσαγωγούς και απαγωγούς ίνες του νεοχιτωνίου
Το δρέπανο του εγκεφάλου αποτελεί
πτυχή της σκληρής μήνιγγας που καταδύεται στη μέση επιμήκη σχισμή
δεσμίδα προβλητικών ινών των ημισφαιρίων
τμήμα του μεσολοβίου
Η λειτουργική εξειδίκευση των κύριων λοβών των εγκεφαλικών ημισφαιρίων έχει ως εξής:
ο μετωπιαίος λοβός σχετίζεται με την αντίληψη των δερματικών αισθήσεων, ο βρεγματικός λοβός σχετίζεται με την ακοή, τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα, ο κροταφικός λοβός σχετίζεται με τον έλεγχο της κίνησης και τον προγραμματισμό της μελλοντικής δράσης, και ο ινιακός λοβός σχετίζεται με την όραση
ο μετωπιαίος λοβός σχετίζεται με τον έλεγχο της κίνησης και τον προγραμματισμό της μελλοντικής δράσης, ο βρεγματικός λοβός σχετίζεται με την αντίληψη των δερματικών αισθήσεων, ο κροταφικός λοβός σχετίζεται με την ακοή, τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα, και ο ινιακός λοβός σχετίζεται με την όραση
ο προμετωπιαίος λοβός σχετίζεται με τον έλεγχο της κίνησης και τον προγραμματισμό της μελλοντικής δράσης, ο βρεγματικός λοβός σχετίζεται με την αντίληψη των δερματικών αισθήσεων, ο κροταφικός λοβός σχετίζεται με την ακοή, τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα, ο ινιακός λοβός σχετίζεται με την όραση, και ο απιοειδής λοβός σχετίζεται με την όσφρηση και τη γεύση
Οι στιβάδες των κυττάρων του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων είναι
πέντε στον ισόφλοιο και έξι στον αλλόφλοιο
τρεις στον ισόφλοιο και έξι στον αλλόφλοιο
έξι στον ισόφλοιο και τρεις στον αλλόφλοιο
Οι μονάδες καθορισμένης δομής και λειτουργίας (modules) του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.
είναι κατακόρυφες στήλες διαμέτρου 100-500 μm, οι οποίες διατρέχουν όλο το πάχος του φλοιού
είναι οριζόντιες κηλίδες διαμέτρου 100-500 mm, οι οποίες συγκροτούν το φλοιικό μωσαϊκό
είναι οριζόντιες κηλίδες διαμέτρου 100-500 μm, οι οποίες συγκροτούν τον ομοιότυπο φλοιό
Από κλινική άποψη, στα βασικά γάγγλια περιλαμβάνονται
το ραβδωτό σώμα, το προτείχισμα και η μέλαινα ουσία
το ραβδωτό σώμα, ο υποθαλαμικός πυρήνας και η μέλαινα ουσία
το ραβδωτό σώμα, η αμυγδαλή, το προτείχισμα, ο υποθαλαμικός πυρήνας και η μέλαινα ουσία
Ο φακοειδής πυρήνας αποτελείται από
το κέλυφος και τον κερκοφόρο πυρήνα
τον κερκοφόρο πυρήνα και το προτείχισμα
το κέλυφος και την ωχρή σφαίρα
Το στεφανιαίο σύστημα
περιλαμβάνει τον στεφανιαίο λοβό (έλικα προσαγωγίου, ιπποκάμπειο σχηματισμό και περιοχή του διαφράγματος) και άλλες εγκεφαλικές περιοχές (αμυγδαλή, πρόσθιους θαλαμικούς πυρήνες, υποθάλαμο, δικτυωτό σχηματισμό) και απαρτιώνει σπλαχνικές, οσφρητικές και σωματικές πληροφορίες
είναι ταυτόσημο με τον στεφανιαίο λοβό (έλικα προσαγωγίου, ιπποκάμπειο σχηματισμό και περιοχή του διαφράγματος) και είναι υπεύθυνο για την εγρήγορση
περιλαμβάνει τον στεφανιαίο λοβό (έλικα προσαγωγίου, ιπποκάμπειο σχηματισμό και περιοχή του διαφράγματος) και άλλες εγκεφαλικές περιοχές (αμυγδαλή, πρόσθιους θαλαμικούς πυρήνες, υποθάλαμο, δικτυωτό σχηματισμό) και ελέγχει τη δραστηριότητα του κινητικού φλοιού
Το μεσολόβιο
αποτελείται στον άνθρωπο από 200 εκατομμύρια περίπου νευρικές ίνες και είναι το μοναδικό σύστημα ινών που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια
αποτελείται στον άνθρωπο από 200 εκατομμύρια περίπου νευρικές ίνες που συνδέουν αντίστοιχες περιοχές του φλοιού των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων
Αποτελείται στον άνθρωπο από ένα εκατομμύριο νευρικές ίνες που συνδέουν μεταξύ τους τους διάφορους λοβούς των εγκεφαλικών ημισφαιρίων
Η ψαλίδα
είναι ένα σύστημα συνδεσμικών νευρικών ινών οι οποίες συνδέουν τους δύο ιπποκάμπειους σχηματισμούς
είναι μία πτυχή της σκληρής μήνιγγας που καταδύεται στη μέση επιμήκη σχισμή
είναι ένα σύστημα προβλητικών νευρικών ινών οι οποίες συνδέουν τον ιπποκάμπειο σχηματισμό με τον υποθάλαμο και τη διαφραγματική περιοχή
Ο θάλαμος είναι υποχρεωτικός σταθμός
όλων των ανιουσών αισθητικών οδών, εκτός της οσφρητικής οδού
όλων των κατιουσών κινητικών οδών
όλων των ανιουσών αισθητικών οδών
της αιθουσαίας οδού
Ο ιπποκάμπειος σχηματισμός αποτελείται από
τον στεφανιαίο λοβό, το αμμώνειο κέρας, και την οδοντωτή έλικα
το αμμώνειο κέρας, την οδοντωτή έλικα και το υπόθεμα του ιπποκάμπου
την έλικα του προσαγωγίου και τον σύνδεσμο της ψαλίδας ή των ιπποκάμπων